Michael Jackson biogra

Barndom og The Jackson 5 (1958–1975)


Michael Jackson blev født i byen Gary i staten Indiana, der er et industriområde og en forstad til Chicago, den 29. august 1958 i en arbejderklasse familie. Hans forældre er Joseph Walter "Joe" og Katherine Esther (pigenavn Scruse), og han er den syvende af deres ni børn. Hans søskende er Rebbie, Jackie, Tito, Jermaine, La Toya, Marlon, Randy og Janet. Joseph Jackson arbejdede på et stålværk og spillede med sin bror Luther i R&B-bandet The Falcons. Michael Jackson blev opdraget i Jehovas Vidners tro af sin moder, der var tilhænger af den tro.
Som barn blev Michael Jackson fysisk og psykisk misbrugt af sin far ved at blive tvunget til at øve uden pauser, blive slået og kaldt for nedsættende navne. Misbruget som barn har påvirket ham igennem hele hans liv.
I 1964 kom Michael og Marlon med i deres storebrødres band Jackson Brothers som baggrundsmusikere, hvor Michael spillede conga og Marlon spillede tamburin. Da Michael var otte år gammel blev han og Jermaine forsangere, og gruppens navn blev ændret til The Jackson 5. Gruppen turnerede intensivt i Midtvesten fra 1966 til 1968, hvor den optrådte i klubber for sorte, og var ofte opvarmning til striptease og anden voksenunderholdning. I 1966 vandt de en stor lokal talentkonkurrence med fortolkninger af Motown hits og James Brown's "I Got You (I Feel Good)", sunget af Michael Jackson.
Gruppen fik tegnet kontrakt med Motown Records i 1968 og deres første 4 singler blev nummer et-hits i USA. Som kun tretten år gammel udgav Michael Jackson sit første soloalbum Got to Be There i 1971, mens han stadig var en del af gruppen.

Skiftet til Epic og Off the Wall (1976–1981)


The Jackson 5 underskrev kontrakt med CBS Records i juni 1975 og arbejdede dermed for Epic Records[7]. Af juridiske årsager skiftede gruppen navn til The Jacksons[8]. Efter navneskiftet fortsatte gruppen med at turnere internationalt og udsendte yderligere seks album mellem 1976 og 1984. Fra 1976 til 1984 var det Michael Jackson, der skrev de fleste af gruppens sange, hvor han skrev sange som "Shake Your Body (Down to the Ground)", "This Place Hotel" og "Can You Feel It".
I 1978 spillede Michael Jackson rollen som fugleskræmslet i filmmusicalen The Wiz, der er en genfortælling af Troldmanden fra Oz. Quincy Jones arrangerede musikken til filmen og han indgik efterfølgende en aftale med Michael Jackson om at producere hans solo album Off the Wall.

1982-1985: Thriller, moonwalk


I sin solokarriere indspillede og co-producerede Michael Jackson det mest sælgende album nogensinde, Thriller, hvis salgstal på verdensplan har rundet over 105 millioner[11]. Det var i den periode hvor han tjente flest penge og opfandt dansen moonwalk. Han skrev en sang til velgørende formål: We Are the World og lave et par hits med Paul McCartney.

Senere karriere


Fra 1988 til 2005 levede Jackson på sin Neverland Ranch, hvor han byggede en forlystelsespark og en privat zoologisk have som ofte blev besøgt af handicappede og syge børn. Rygter om, at børnene sov på ranchen, gav negativ mediedækning, og det kom siden frem, at børn ofte sov i hans soveværelse og seng. Dette kom første gang frem, da han blev anklaget for seksuelt misbrug af børn i 1993. Lisa Marie Presley og Michael Jackson blev gift den 26. maj 1994. De blev skilt igen efter 18 måneders forløb, den 18. januar 1996 på grund af "uoverkommelige forskelligheder", som det blev udtrykt. Presley fastslog, at hun ikke havde set Jackson i det sidste halve år af ægteskabet. Michael Jacksons forhold til børn kom igen i mediernes søgelys i 2003 i forbindelse med tv-dokumentaren Living with Michael Jackson. I december samme år blev Jackson stævnet af anklagemyndigheden i Californien for bl.a. seksuelt misbrug af børn, men Jackson blev den 13. juni 2005 frikendt for alle anklager.
Den 21. november 2008 kunne man i sladderbladene læse at Michael Jackson var konverteret til islam i musikeren Steve Porcaros hjem i Los Angeles, og at den britiske musiker Yusuf Islam (som tidligere hed Cat Stevens) var til stede; men Jackson har aldrig bekræftet det.[12][13][14][15][16][17][18] Andre kilder påstår at Michael Jackson konverterede allerede i 2007 da hans bror Jermaine sagde at Michael ville konvertere til islam.[19][20]

Død


Michael Jackson blev den 25. juni 2009 indlagt med hjertestop og ingen vejrtrækning på UCLA Medical Center, men trods ihærdige genoplivningsforsøg stod han ikke til at redde. Han blev først erklæret i koma, men kort tid efter måtte lægerne give op, og det var nu officielt - Michael Jackson var død. Adskillige medier over hele verden fulgte begivenheden direkte gennem flere timer, fra ambulancen ankom til hans bopæl i Bel Air, Los Angeles, og til han blev erklæret død kl. 14.26 (kl. 23.26 dansk tid). Han døde med familien ved sin side. Han efterlader sig tre børn - og millioner af fans i sorg.
Den efterfølgende obduktion viste ikke hvad der var årsagen til hans død. Derfor fik familien foretaget en anden obduktion. Da læger og sygeplejesker har udtalt at Michael Jackson både brugte smertestillende medicin og sovemedicin er der mistanke om at hans død skyldes medicin. Det skal toksiologiske undersøgelser give svaret på.
Kort tid efter Michael Jacksons død har især internetsiden YouTube været et sted, hvor mange folk har givet deres meninger til kende om den verdenskendte sanger. Under alle hans kunstværker/musikvideoer kan man se bunker af kommentarer om folks følelser for og meninger om ham og hans musik.
Flere amerikanske nyhedssider måtte se deres servere overbebyrdede af de mange personer, der ville læse mere om popikonets død. Blandt andet gik CNN's servere næsten i knæ efter at besøgstallet inden for en time steg med 500 %.
Også hos de sociale netværkstjenester som Facebook, Twitter og MySpace mærkede man hurtigt effekterne af dødsfaldet. I en periode registrerede Twitter 5.000 beskeder i minuttet omhandlende Michael Jackson, hvilket fik tjenesten til midlertidigt at fjerne nogle funktioner, heriblandt søgning.CNET
Efter hans død, fortalte hans eks-kone Debbie Rowe, at Michael Jackson betalte hende for at føde hans børn, og de skulle selvfølgelig giftes hvis det skulle se rigtigt ud. Men hun siger også, at børnene ikke var hans. Da deres ægteskab var kun proforma, havde hun en anden ved siden af.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Squaredansen i de elektroniske medier

Diskografi - Michael Jackson